diumenge, 31 de gener del 2010

Pa rodó d'espelta

Fer pa, té el seu què! no és pas fàcil. Les primeres vegades que el vaig fer va anar directament a les escombraries. O era massa dur o massa humit, o tenia massa gust de farina o de llevat.  Després de moltes proves, i d'uns consells d'un forner de la Seu d'Urgell, ara me'n surto més o menys bé.
Un  dels pans que faig més sovint, és el pa rodó. La farina la vaig variant segons les ganes o la que trobo a la botiga. Avui l'he fet amb farina blanca d'espelta de cultiu ecològic.
La farina d'Espelta dóna un gust molt especial al Pa. L'Espelta és un cereal antic que es cultivava fa milers d'anys. Se l'anomena també blat salvatge i és la base d'on s'originen tots els blats
A diferència d'altres blats, té una pellofa que és molt difícil d'eliminar però que és molt més ric en carbohidrats, proteïnes, vitamines, minerals i fibra. A més, la pellofa el protegeix d'insectes i contaminants del sòl. Això permet que en el seu cultiu es pugui prescindir de pesticides i requereixi pocs fertilitzants. Això fa que sigui un cereal ideal pel l'agricultura ecològica.
Al mercat es pot trobar farina d'espelta blanca o integral. Normalment compro la integral, però aquest cop s'havia acabat i vaig comprar la blanca. Igualment és d'agricultura ecològica, i el pa que s'obté és de molla densa amb una olor molt característica i d'un color més fosc que el pa amb farina blanca normal.
El tema de les farines també és tot un món. N'hi ha tantes varietats que es fa difícil saber quina triar. Per fer pa és aconsellable una farina amb alt contingut en proteïnes. La farina d'espelta conté aproximadament un 15% de proteïnes el què la converteix en una farina ideal per panificar.

Ingredients:
500 gr de farina d'espelta
250 ml d'igua
10 gr de sal
15-20 gr de llevat fresc
un rajolí d'oli
Per la massa mare:
1/2 got d'aigua
1/2 got de farina (millor si és integral)
5 gr de llevat fresc

Preparació:
El dia abans de fer el pa, es prepara la massa mare barrejant tots els igredients. Es deixen en un got de vidre tapat amb paper film i a la nevera. Veurem com la massa fa grumolls d'aire i augmenta de volum.
El segon dia es posa a la panificadora l'aigua, la sal, l'oli, la farina, la massa mare i el llevat (per aquest ordre!). Programem la panificadora per amassat.
Finalitzat el procés i d'amassat i "llevat", agafem la massa i la treballem amb les mans sobre una superfície enfarinada. Un cop ben treballada li donem una forma de bola i la deixem reposar tapada amb un drap humit per 1 o 2 hores fins que augmenti de volum. El temps de llevat depèn molt de les condicions de humitat de la zona on s'està fent. És important que no hi hagi corrents d'aire. Dins el forn apagat és un bon lloc.
Transcorregut el temps, fem un tal en forma de creu amb un ganivet afilat a amb un cúter.
Escalfem el forn al màxim de temperatura que tingui. Posem un recipient amb aigua a baix de tot del forn perquè dongui humitat a la cocció. Abans de posar el pa al forn el mullem amb aigua, i durant la cocció també ho fem dos o tres cops perquè la crosta no quedi tant dura.
El temps de cocció pot variar depenent del forn. Amb uns 30 o 40 minuts ja estarà llest. Un cop cuit el deixem refredar sobre una reixeta perquè es ventili de sota.
Bon profit!

1 comentari:

Unknown ha dit...

uuuhhhmmmm, nosaltres l'hem esmorsat i era deliciós!!! moltes gràcies!!!