dimarts, 26 de gener de 2010

Fatay

El seu origen es deu a l'Orient mitjà. Son les típiques empanades àrabs de carn picada i amb un gust d'espècies molt particular.

Ingredients:
  • Per la massa:
250 gr de farina
15 gr de llevat
aigua
una cullerada d'oli d'oliva
sal

Posar els ingredients a la màquina de pa procurant que la sal i el llevat no entrin en contacte. Programar per amassat.
Un cop la massa ha llevat la treballem amb les mans i la deixem reposar uns 30 minuts abans d'estirar-la.
Si no es vol fer la massa, es pot comprar directament la massa per empanades que venen al supermercat. Jo ho he provat i queda molt bé. Si ho fas així pensa que per cada paquet en surten unes 6 unitats.

  • Pel farcit:
300 gr de carn picada de vedella
1 ceba grossa
1/2 pebrot vermell*
1 tomàquet madur
Julivert
Suc d'una llimona
1/4 de got d'aigua calenta (uns 60 ml)
2 cullerades soperes de 7 espècies

* Jo substitueixo el pebrot vermell per 1/2 porro ja que el pebrot el trobo massa indigest.

Nota: El secret d'aquest plat son les espècies. Es tracta d'una mescla d'espècies com cardamom, coriandre, canyella, pebre, caiena, anís, jengibre, etc. Es poden trobar a establiments que tinguin productes àrabs. Demanant barreja d'espècies ells ja saben quines son. Jo vaig comprar aquestes de la foto.

Preparació:

En un bol hi posem la carn picada, la ceba ben picada, el tomàquet trinxat ben fi, el porro tallat a rodanxes fines, el suc de la llimona, l'aigua tèbia el julivert trinxat i les espècies. Ho barregem amb la ma durant uns 5 minuts perquè s'integrin bé tots els aliments. Ho tapem amb el paper film de cuina i ho deixem macerar a la nevera durant 24h.
El dia després estenem la massa sobre una superfície enfarinada i amb el rodet perquè quedi ben prima i llisa. Formar uns discs d'uns 20cm de diàmetre. Posar una quantitat generosa de la carn al centre de la massa i la pleguem pels costats formant un triangle, deixant la carn a la vista pel centre.
Es posen a la safata del forn sobre un papaer sulfurat i es pinten amb aigua per sobre.
Escalfem el forn a 180º i hi coem les empanades fins que la massa sigui cuita i s'enrosseixi.
Bon profit!