dimecres, 23 de febrer del 2011

Copa de poma amb sidra, anís estrellat i canyella



El costum de barrejar vi amb diferents espècies, ve de lluny. Ja a l'antiga Grècia i a Roma, s'afegien fruites i espècies al vi per millorar el seu sabor. Es diu que en el 1500 els comerciants anglesos van batejar al vi amb espècies com Hippocràs en honor a Hipòcrates, pare de la medicina. La beguda es va fer molt popular i era molt apreciada en l'època medieval i Isabelina i els metges la prescrivien per les seves propietats medicinals, sobretot per ajudar a la digestió.
La popularitat del vi amb espècies va créixer a l'Europa del segle IXX convertint-se en una beguda de tradició Nadalenca.

 
A Catalunya l'Hipocràs o Ipocràs ja ve documentat per Robert de Nola, català autor del "Llibre de Coch" un receptari de cuina catalana imprès per primera vegada al segle XVI a Barcelona exclusivament en català i traduït posteriorment a diferents idiomes. El llibre de Coch és conegut per ser un dels primers llibres de cuina d'Europa i es considera una referència per conèixer la cuina Catalana del Renaixement, encara que s'afegeixen també receptes occitanes, franceses, italianes i àrabs.


Ingredients per a 4 persones:
250ml de sidra escumosa
2 pomes petites
300ml de suc de poma
70ml de vi de Porto
2-3 cullerades de sucre moreno
1 branca de canyella
4 flors d'anís estrellat

1 cullerada de mel

Preparació: 
Rentem les pomes i les tallem a daus.  Les posem a un cassó juntament amb el suc de poma, el vi de Porto, el sucre, la canyella i l'anís estrellat i ho deixem coure durant uns 8 minuts a foc lent. Hi aboquem la sidra i ho portem de nou a ebullició durant 2 o 3 minuts més i abans d'apagar el foc hi incorporem la mel.
Ho servim en copes i ben fred.
Bon profit! 

5 comentaris:

Visc a la Cuina ha dit...

Un postre d'allò més refrescant!

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

HOLA HOY;
SOLO VENGO A PEDIR AYUDA.
REALMENTE LA NECESITO Y CUANTOS MÁS ME AYUDÉIS MEJOR.
VETE A MI BLOG Y LO ENTENDERÁS.
MUCHAS GRACIAS POR AYUDARME.
POR FAVOR, PÁSALE EL COMENTARIO A TODO EL MUNDO QUE CONOZCAS, CUANTOS MÁS ME AYUDEN , MEJOR.

Nombre: Elena Zulueta De Madariaga

Coses de Llàbiro ha dit...

No coneixia el teu bloc, he vist aquesta recepta a Tots a la cuina. Sempre m'han atret les begudes especiades però no les he tastat mai.
M'ha agradat molt el que ens has explicat.
Gràcies.

tots a la cuina! ha dit...

Quina combinació més bona!! Si la poma sola ja és bona, no em puc ni imaginar el gust d'aquesta copa.....mmmmmm boníssima!
Petons
Elisabet

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola Marta,
He arribat al teu bloc fent una cerca per internet i em quedo per aquí! he vist moltes receptes que m'han encantat. Tens uns tipus de cuina que m'agrada. Aquesta copa ha de ser deliciosa. L'anís estrellat trobo que fa patxoca allà on el posis!