dijous, 13 de maig del 2010

Segona classe de cuina a l'Aula Gatronòmica amb Bernat Martínez

Ahir segon dimecres de les classes de cuina del mes de Maig. Un festival de color, sabors i textures.
Quan fagi alguna de les receptes les penjaré puntualment al bloc.
De moment per anar fent boca us penjo la recepta d'un altre pa de cervesa que vaig portar pel sopar. Aquest. una mica diferent que el que vaig penjar fa uns dies: amb farina blanca ecològica i amb tres llevats. Resultat: un pa cruixent i amb una molla esponjosa i menys tupida.


Ingredients:
Una llauna de cervesa
500 gr de farina blanca de força de cultiu ecològic
1 cullera de cafè de sal
2 cullerades soperes d'oli
10 gr de llevat sec


Preparació:
Posar a la màquina de pa la cervesa, l'oli, la sal, farina i el llevat per aquest ordre. Programar per amassat i llevat. Un cop ha acabat el programa, traiem la massa de la panificadora. Serà una massa ,molt enganxosa, així que ens enfarinem bé les mans per poder treballar-la uns minuts. Passat aquest temps, formarem una bola amb la massa i la posarem dins un bol prou gran perquè permeti el procés de llevat. Tapem amb un paper film i deixem a la nevera 24 hores.
Quan vulguem fer el pa, traurem la massa 1 hora abans perquè agafi temperatura. Treballem la massa uns minuts perquè expulsi el gas acumulat durant el llevat.
Formem el pa rodó i el posem sobre la safata del forn tapat amb  un drap i deixarem llevar un altre cop fins que quasi dobli el seu volum.
Escalfem el forn al màxim. Abans d'introduir el pa al forn, el pulveritzem amb aigua calenta i l'espolsem amb farina. Fem uns talls amb un ganivet afilat i el posem al forn. Hem d'intentar que en el moment de posar el pa, agafi un cop de vapor per afavorir que es formi una crosta cruixent. Això ho aconseguim pulveritzant les parets del forn amb aigua. La diferència de temperatura formarà un núvol de vapor que mantindrà un cert grau d'humitat. Passats els 10 primers minuts, baixem la temperatura del forn a 200ºC. Courem durant uns 40 minuts més.
Quan el traiem del forn, posarem el pa sobre una reixeta perquè es refredi.
Bon profit!

4 comentaris:

Visc a la Cuina ha dit...

Tinc pendent provar de fer el pa amb cervesa però veient com ha quedat el teu, m'hi posaré JA!

Gemma ha dit...

Segur que va ser una classe molt ben aprofitada... Ja tinc ganes de veure la resta de receptes!

mercè ha dit...

A mi que m'agrada el pa- PA!,el pa de debò, aquest ja me l'imagino amb tomàquet i oli...t'ha quedat de pel.licula!a reveure.

Margarida ha dit...

No he fet mai pa amb cervesa. Aquest té pinta d'autèntic pa de pagès!
Quina bona llesca que em menjaria ara!
Una abraçada