diumenge, 9 de maig del 2010

Paella


El meu marit ha tornat avui dels EEUU després de passar-hi 8 dies per feina. Havia de tornar ahir, però les cendres del volcà islandès que s'havien instal·lat sobre Catalunya van obligar a tancar l'aeroport de Barcelona i ell va haver de passar la nit a Munich. Vaig suposar que vindria cansat i fart del fast food americà, així que ahir els nens i jo vem anar al mercat i vem comprar tot el necessari per fer una paella. Haig de dir que és la primera paella que faig a la meva vida, i, modèstia apart, m'ha quedat estupenda! Val a dir que he tingut un bon mestre ja que crec que el meu pare és el millor cuiner de paelles del Montseny!

Ingredients per una paella per a 4 persones:
Arròs del Montsià
1 pebrot verd
1 ceba
200gr de tomàquet madur triturat
1 sípia
100 gr de costella de porc
100 gr de conill a trossets petits
4 salsitxes
4 escamarlans
un  grapat de musclos
1 L de fumet
sal

Per al fumet:
peix per a fumet
crancs
galeres
1 ceba
2 cullerades de tomàquet madur triturat
sal
aigua

Preparació:
Per al fumet compro el peix que trobo a la peixateria indicat per això. 4 galeres, 4 crancs... mai poso el mateix. Tampoc poso les quantitats perquè ho faig una mica a ull.
Sofregir el peix en una olla amb una mica d'oli, afegir una o dues cullerades de tomàquet madur triturat, 1 ceba tallada en 4 i cobrir amb uns 2 litres d'aigua i salar. Deixem coure uns 30 minuts. Quan es refreda una mica el colem i reservem.

Posem oli a la paella mirant que cobreixi tot el fons d'aquesta. Posem la sípia tallada a trossos reservant la salsa per més endavant. La posarem amb l'oli en fred ja que així quedarà més tendra. Encenem el foc i la sofregim remenant de tant en tant fins que sigui ben cuita. Salem una mica i la traiem de la paella i reservem. Al mateix oli sofregim tota la carn (conill, salsitxa i costella) fins que quedi ben rossa. Retirem de la paella i reservem.
Sofregir a pa paella en el mateix oli el pebrot tallat ben petit. Quan sigui una mica tou, afegim la ceba i a foc lent deixem que es sofregeixi bé. Quan ja és ben cuit, afegirem el tomàquet i el coem remenant de tant en tant. Aleshores és el moment d'afegir la salsa de la sípia i remenarem bé perquè s'incorpori al sofregit.
Posar 4 tasses de les de cafè d'arròs del Montsià i sofregim un a estona perquè deixi anar el midó. Incorporem a la paella la sípia i les carns i ho cobrim amb el fumet calent. Jo per aquestes quantitats he posat un litre de fumet, però he deixat la olla amb la resta de fumet a foc  baix per afegir-ne si es bevia tot el suc. Ho deixarem coure a foc viu durant 15-20 minuts. Durant aquest temps, obrirem els musclos al vapor. Hi ha gent que deixa que s'obrin a la mateixa paella al final de la cocció. Jo no ho recomano ja que si alguna vegada tenim la mala sort que hi hagi un musclo que no està en bon estat ens pot malmetre tota la feina.
Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció hi posarem els escamarlans i els musclos oberts al vapor.
Abans d'apagar el foc, comprovarem el grau de cocció de l'arròs. No ha de quedar massa cuit perquè no se'ns covi.
Apaguem el foc i tapem amb un drap o amb paper de diari. Deixem que reposi 5 minuts i ja podrem servir.
Bon profit!

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Mmmmm! Quina bona pinta!

Jo encara no m'he atrevit amb una paella, la meva avia la fa massa bona com per intentar competir amb ella!

Visc a la Cuina ha dit...

El teu home t'ho devia agrair molt! A la foto t'ha quedat espectacular i si el teu pare és un gran cuiner de paelles, segur que tu també!Si la primera vegada t'ha quedat així, em sembla que l'hauràs de fer sovint...

mercè ha dit...

L'arròs m'agrada moltíssim però sempre m'ha fet una mica de respecte fer-lo a la paella...tinc por se'm passi de cocció, se m'enganxi...He fet arròs a la cassola i no està malament però crec que li manca gust...Aquest arròs que presentes me'l menjaria ara mateix encara que ja he sopat...A reveure!

Marta ha dit...

El meu home m'ho ha agraït molt! però estava tant cansat pobret! Punyetero volcà!
Mercè, Marta a mi em feia moltíssim respecte la paella i t'asseguro que ara ho he superat. Potser és que hi he posat molt d'amor fent-la... ;)
Petonets guapes

Glòria ha dit...

Segur que has tingut un bon mestre per aprendre a fer paelles, t'ha quedat espectacular i segur que ben bona!

Unknown ha dit...

Me encantaría que alguien me tradujera la receta para poder disfrutar de esta paella con tan buena pinta.
Muchas gracias.
Coco

Unknown ha dit...

Me encantaría que alguien me tradujera la receta para poder disfrutar de esta paella con tan buena pinta.
Muchas gracias.
Coco