diumenge, 30 de maig del 2010

Bony o Tigreton?


Records de la meva infància aquests pastissets de la Bimbo dels anys 70. Crec que cada un de nosaltres teníem el nostre preferit i  a l'escola hi havia dos grups ben diferenciats, els partidaris del Bony i els addictes al Tigretón.
Jo era una incondicional del Bony, la meva germana ho era del Tigretón. Son moltes les coses i els objectes que transporten a la meva primera infància: El detergent Colon que quan s'acabava fèiem servir el pot de tambor, els xiclets Bazzoka que em compraven a un petit "colamdo" a Diagonal/Bruc, els còmics de Esther que em tenien desperta fins tard o els meus primers llibres de lectura dels  Hollister o els Cinco. La Nica Costa, la família telerín, la Heidy, la casa de la pradera, els divendres reunits amb la família per veure l'Un Dos Tres del Kiko Ledgard i els mítics  dissabtes a la nit seguint amb les amigues el festival d'Eurovision.
La meva primera bicicleta una BH, el primer cotxe de la meva mare un 600, la meva primer obra de teatre: Antaviana, el primer gran disgust de la meva infància: la mort d'un dels pallassos de la tele: Fofó, el primer heroi: Sandokan.

Recordant els 70 m'he decidit a fer els meus propis pastissets de Bony i Tigreton, aquells que la meva germana i jo defensàvem (cada una el seu) per sobre dels altres. El Bony, una mena de pa de pessic amb melmelada de maduixa i cobert de xocolata i el Tigretón, un petit braç de gitano de xocolata farcit de nata. Records dels meus 70 entre Barcelona, Vallirana i Tamariu.
La recepta:
Ingredients:
2 ous
65 gr de farina
65 gr de sucre
2 cullerades de cacau en pols
100 ml de nata muntada
2 cullerades de crema de llet
75 gr de xocolata negre per fondre
75 gr de maduixes
2 cullerades de sucre
Unes gotes de llimona
Preparació:
Batre els ous amb el sucre fins que quedin ben escumosos. Afegir la farina i seguim batent. Aquesta és la base dels dos pastissets.
Per el Tigretón:
Separem a un bol una tercera part de la massa base i li afegim el cacau en pols. Estenem sobre una paper sulfuritzat la massa que ens cobreixi aproximadament una superfície d'uns 25 x 25 cm. Courem al forn durant 5 minuts a 180º. Un cop cuita la base de braç de gitano, ho traiem del forn, tallem les bores donant una forma rectancular, el cobrim amb un drap net i enrotllem donant la forma que tindrá el Tigretón. Ho hem de fer en calent perquè si l'enrotllem quan es fred se'ns trencaria. Ho deixem refredar del tot. Un cop fred, el desenrotllem, el cobrim amb la nata muntada i el tornem a enrotllar. Es pot menjar així o es pot cobrir de xocolata. De fet el primer Tigretón que recordo era sense xocolata per sobre.
Bon profit!
Per el Bony:
Posem la massa base a un motllo allargat d'uns 25 x 6 cm. El coem al forn uns 10 o 15 minuts a 180º. Mentrestant farem una melmelada amb les maduixes, el sucre i el suc de llimona. Quan arrenca el bull, deixem coure a foc molt lent fins que vagi agafant textura de melmelada. Jo la he tingut uns 10 o 15 minuts. Apagarem el foc i deixem refredar del tot.
Quan el pa de pessic és cuit i ha refredat, el tallem donant una forma perfecta de rectangle. Fem un forat en forma de canal a lo llarg del pastisset i l'omplim de la melmelada de maduixa. El posem a la nevera perquè la melmelada quedi ben agafada i no regalimi. Mentre fonem la xocolata al bany maria amb les dues cullerades de crema de llet.
Posem el Bony sobre una reixeta i cobrim amb la xocolata fosa de manera que quedi cobert per tots els costats.
Deixem refredar fins que la xocolata endureixi.
Bon profit!
El meu marit guarda com a petits tresors records de la seva infància. Buscant dins els calaixos hem trobat aquests àlbums dels 70. Una relíquia pròpia de col·col·leccionistes!









12 comentaris:

Gemma ha dit...

Ni bony ni tigreton: braç de gitano!!!
Je je je.. fora broma, tots dos són boníssims però fatal per la salut, je je je...

Sonia ha dit...

A mi no m'agradaven ni l'un ni l'altre, pero m'has fet venir un munt de bons records!!!

I no sé, fets a casa deuen ser una altre cosa....em guardo les receptes...

Una abraçada,

Marta ha dit...

Evidentment son molt més saludables aquests que els de Bimbo.
100% productes naturals! Però als anys 70 d'això no se'n parlava i quan tenies la sort de que te'n compressin un el disfrutaves com el millor!

Visc a la Cuina ha dit...

A casa passava el mateix: jo tigreton i el meu germa bony! Noia, quins records m'has fet venir amb la casa de la pradera, en sandokan i tota la resta!

La cuina vermella ha dit...

Ens hem emocionat amb aquest post, jo és que sóc de la teva mateixa quinta i m'has fet recordar un munt de moments de la meva infantesa.
A mi m'agradaven els dos. Copiarem recepta, ja!!! PEtons.

mercè ha dit...

Quin post més guapo!,fantàstic el munt de records que m'has fet tornar al cap...veig que el "timbal" de Colon va emprenyar unes quantes mares...,els meus pares tenien un Seat 124, em sabia totes les cançons de la trinca...Això sí, ni bony ni tigretón, jo era de pa amb tomàquet des de petita...però els teus me'ls cruspiria ara mateix. Gràcies per aquest regal que ens has fet a la generació dels ara 40 i...

Margarida ha dit...

Com es nota que sou joves, perquè jo... ni Bony ni Tigretón! Encara no s'havien posat de moda quan jo anava a escola...
Però com sempre va bé mirar les coses bones del passat, ja ho crec que ara me'n menjaria un de cada d'aquests que ens han fet. Dels de compra, passo.
Una abraçada

xisca ha dit...

A mi m'agradava el bony i l'Esther , som de la mateixa quinta això és segur . Moltes gràcies per aquest retorn al passat i amb el teu permís , m'apunt les dues receptes .

Moltes gracies per compartir-les

Una abraçada

Glòria ha dit...

Jo n'havia menjat de tots dos quan era petita i no tan petita, je, je. I jo, Bony!

Gemma ha dit...

Quins records, uf! com passa el temps! Jo era de tigreton

Fem un mos ha dit...

Jo també n’havia menjat de tots dos, algun dia, dons a casa eren mes de entrapa, els pastelets un dia a la setmana. Quins records.
Molts petons

SUSANNA ha dit...

HOLA MARTA, GUAPA TU

QUINS RECORDS...L´ESCOLA, L´HORA DEL PATÍ...

EN PRENG NOTA DE LA TEVA RECEPTA

PETONETS SUSANNA