dilluns, 12 d’abril del 2010

Pa de cervesa

Els de casa son molt "panarres" per això no deixo de provar diferents receptes de pa, experimentant amb els ingredients i les coccions.
Aquí teniu una altre recepta de pa, un pa amb un gust rústic i amb una  crosta molt i molt cruixent.  Malgrat que requereix 2 dies per preparar-lo, val la pena dedicar-li un cert temps. La satisfacció de menjar un pa fet a casa, recent sortit del forn, cruixent i amb una molla densa i gustosa, no té preu.


Ingredients:
350 ml de cervesa
200 gr de farina de sègol
300 gr de farina blanca de blat
15 gr de llevat sec
Una cullerada de postre de sal
2 cullerades soperes d'oli
1 cullerada de mel

Preparació:
Posar a la màquina de pa la cervesa, l'oli, la sal, la mel la farina i el llevat per aquest ordre. Programar per amassat i llevat. Un cop ha acabat el programa, traiem la massa de la panificadora. Serà una massa ,molt enganxosa, així que ens enfarinem bé les mans per poder treballar-la uns minuts. Passat aquest temps, formarem una bola amb la massa i la posarem dins un bol prou gran perquè permeti el procés de llevat. Tapem amb un paper film i deixem a la nevera 24 hores.
Quan vulguem fer el pa, traurem la massa 1 hora abans perquè agafi temperatura. Treballem la massa uns minuts perquè expulsi el gas acumulat durant el llevat.
Formem el pa rodó o en barra i el posem sobre la safata del forn tapat amb  un drap i deixarem llevar un altre cop fins que quasi dobli el seu volum.
Escalfem el forn al màxim (250 - 300ºC). Abans d'introduir el pa al forn, el pulveritzem amb aigua calenta i l'espolsem amb farina. Fem uns talls amb un ganivet afilat i el posem al forn. Hem d'intentar que en el moment de posar el pa, agafi un cop de vapor per afavorir que es formi una crosta cruixent. Això ho aconseguim pulveritzant les parets del forn amb aigua. La diferència de temperatura formarà un núvol de vapor que mantindrà un cert grau d'humitat. Passats els 10 primers minuts, baixem la temperatura del forn a 200ºC. Courem durant uns 30 minuts més.
Quan el traiem del forn, posarem el pa sobre una reixeta perquè es refredi.
Bon profit!

3 comentaris:

Gemma ha dit...

Segur que l'espera de dos dies val la pena, ja m'imagino l'oloreta que surt del forn mentre es cou...

La cuina vermella ha dit...

Estem completament al·lucinats. Molts petons, guapa.

Gent jove pa tou ha dit...

Quin pa més original i segur que boníssim!!