dijous, 7 d’abril del 2011

Productes de temporada: Temps de maduixes

La revista Pam a Pam que edita l'AMPA de l'escola dels meus fills em va demanar que escrivís una recepta per la secció de cuina. Com que ara comença el temps de les maduixes, vaig pensar de fer 3 plats: un primer, un segon i unes postres amb aquesta fruita. Aquest n'és el resultat:

Gaspatxo de maduixes
Tataki de tonyina amb reducció de maduixes
Postre de maduixes amb iogurt

Vivim a un país on la gastronomia forma part de la nostra vida, però l'acte d'alimentar-se va més enllà de gaudir amb els diferents sabors, textures, aromes i colors. Els aliments ens proporcionen els nutrients necessaris per viure.
Avui en dia podem trobar als nostres mercats durant pràcticament tot l'any tot tipus de fruites i verdures provinents d'hivernacles o d'importacions d'altres països, però consumir aliments locals de temporada és una opció més sana, més econòmica i més sostenible.
Al nostre país, Abril i Maig son els mesos de temporada de les maduixes. Al Maresme les condicions orogràfiques i climàtiques de la zona afavoreixen el cultiu d'aquesta fruita molt rica en vitamina C. Aquesta vitamina intervé en els processos de reparació cel·lular, ens aporta propietats antioxidants i ajuda en la prevenció de moltes malalties.
A més conté àcid fòlic que intervé en la formació de glòbuls vermells i blancs i en la formació d'anticossos del sistema immunològic.
És molt recomanable per a persones que segueixen una dieta per perdre pes pel seu baix contingut calòric i alt contingut en fibra. També té propietats diürètiques, per tant és una bona elecció si patiu àcid úric o litiasi renal.
Les maduixes tenen un efecte antiinflamatori per el seu contingut en àcid salicílic, que va molt bé per a les persones amb problemes musculars o dolors ossis.


Ingredients: 400gr de maduixes, 400gr de tomàquets, 30 ml d'oli d'oliva, 2 cullerades de vinagre de Mòdena, 1 llesca de pa , 1 dent d'all, 1 pebrot verd, 1 cogombre petit, sal, pebre i aigua.


Preparació: Posem en remull el pa amb una mica d'aigua i un rajolí d'oli i reservem. A una batedora de vas posem les maduixes, el tomàquet i l'all pelats, el pebrot verd sense llavors, el cogombre pelat, l'oli i una mica d'aigua. Ho batem bé i ho passem pel colador xinès. Afegim la molla de pa, el vinagre, la sal i el pebre i batem. Afegim més aigua si fos necessari.
Servim fred i ho podem decorar amb unes fulles d'api, de menta o unes maduixes tallades a daus petits. 
Bon profit!



Nota: tot i que a la revista vaig fer la recepta amb ventresca de tonyina a la planxa, he preferit fer la versió Tataki que particularment m'agrada molt.
Ingredients: 1 tall gruixut de tonyina fresca, 250gr de maduixes, 20 ml de salsa de soja, 300ml de vi de Porto, 15ml d’oli d’oliva, sèsam torrat, 1 cullerada de postre de sucre, sal i pebre.

Preparació: A una paella amb un raig d'oli calent saltem les maduixes i a continuació les flamegem amb el vi de Porto. Ho deixem reduir i a mitja cocció hi incorporem la salsa de soja i el sucre i ho salpebrem deixant que continuï la reducció remenant sovint fins a obtenir una textura confitada. Retirem del foc i ho deixem temperar una mica.
Arrebossem la tonyina amb el sèsam per tots els costats i a una paella ben calenta amb un fil d'oli la marquem. És important no coure-la massa, uns 30 segons per banda. Salem el tall de tonyina i amb un ganivet afilat fem talls de 1/2 cm de gruix.
Servim la tonyina amb la reducció de maduixes al costat i podem acompanyar-ho d'alguna guarnició cruixent com unes xips de iuca o de carbassa.
Bon profit!


Ingredients: 400gr de maduixes, 5 iogurts naturals (si son casolans encara millor!), sucre, aigua i ametlles torrades filetejades.



Preparació: Rentar les maduixes i tallar- les a daus. Separar-ne 200gr que les triturarem amb 1dL d'aigua i 4 cullerades soperes de sucre. Ho posem a un cassó al foc durant uns 10 minuts sense deixar de remenar. Deixarem refredar del tot i reservem. A uns gotets individuals posem les maduixes tallades a daus, ho cobrim amb iogurt i ho amanim amb el coulis de maduixes. Ho podem deixar a la nevera fins abans de servir que hi posarem les ametlles per sobre.
Bon profit!

15 comentaris:

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola!
A quin d'ells més deliciós.. Un resultat fantàstic i amb unes fotos precioses. Petonets

la gemmota ha dit...

Carai, els de l'AMPA deurien quedar contents amb la proposta! El tataki em sembla fabulós!
Enhorabona!

Asela Masià ha dit...

Quina passada de plats! El que més m'ha agradat és el de tonyina, m'encanta la cuina japonesa, tinc pendent de fer una recepta pareguda a aquesta, però sense maduixes. M'has fet ganes. Besets.

SILVIA ha dit...

Quina presentació! No coneixia el teu blog encara, però ja tens una altra seguidora! Felicitats

Marta ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris!
Gemota, la revista de l'AMPA sortirà aquesta setmana, així que a veure quina rebuda té aquest menú! :)
Sílvia, Benvinguda a Magnòlia a la cuina! Mirant el teu perfil, veig que compartim passions: la cuina i el Barça! i precisament fa poc que he provat la dansa del ventre, i t'asseguro que enganxa! Per cert, genial el paté de gŕgoles!
La cuina de l'Eri: un cop més, felicitats pel premi!

Isabel ha dit...

Caram!!!! Quin menú de luxe que t'has marcat.....hummmm deliciós, em quedo a dinar!!
Tens un blog preciós i una cuina estupenda!!!

Un petonet!

Mercè ha dit...

Marta, em semblen tres propostes sensacionals!! Un menú 3 estrelles!

Judith ha dit...

hola Marta! gràcies pel teu comentari! així he conegut el teu bloc!!! les 3 propostes de maduixes són fantàstiques, però si haig d'escollir una em quedo amb el tataki de tonyina!!!! petonets

Anònim ha dit...

Hola Marta! Venim totes a petar aquí... i ben contentes!! Els de l'AMPA quedaran entusiasmats, quines tres super receptes! A mi també m'ha cridat molt l'atenció el tataki, té una pinta fabulosa!
Petonets
Sandra

Coses de Llàbiro ha dit...

Llàstima que no m'agradi la tonyina perquè mira que t'ha quedat bé!
Les altres dues han de ser boníssimes. A veure si faig el gaspatxo!

Fem un mos ha dit...

Amb aquest menú es de l´AMPA estaran ven servits, tot molt deliciós.
A partir d’ara t’aniré seguint, quan et vagi ve si et ve de gust tens casa meva oberta
Petons

Marta ha dit...

Elsfogonsdelabordeta: avui surt la revista, a veure què tal
Mònica: el gaspatxo t'agradarà, ja m'ho diràs :)
Fem un mos: ja he entrat ;)

Narcís ha dit...

Aquest apunt és una classe magistral d’alimentació. No sé que és millors, si els plats que en proposes o l’explicació. De totes maneres gràcies
Bona cuina

Marina ha dit...

No sabria amb quina quedar-me. Me les puc menjar totes! Guau, quines delícies!

Petonets!

el taller de cuina ha dit...

M'agraden totes, però sobretot i amb bogeria el tataki!!!!