dissabte, 1 de maig del 2010

Sípia amb patata i escuma suau d'all i oli


Aquest plat és una de les receptes que fa la meva mare els estius a Tamariu. Crec recordar que li va transmetre un pescador o una peixatera, no n'estic segura del tot.
Es tracta d'una recepta molt fàcil, a més la cocció és en olla a pressió, cosa que apart de ser prou sana, minimitza molt el temps de preparació.
És un plat que el faig sovint, però aquest cop he fet una variació en la preparació de l'all i oli. El resultat magnífic!

Ingredients:
1 Kg de sípia grossa. Si pot ser una sola peça millor.
5 patates vermelles mitjanes
1 all
1 ou
1 fulla de llorer
1 culleradeta de mel
oli
sal
1 polsim de pebre vermell dolç

Preparació:
Tallar la sípia a daus i posar-la dins la olla a pressió amb 2 o tres dits d'aigua freda. Posar-ho al foc i deixar que bulli uns 10 minuts.
Pelar les patates i esberlar-les fent un petit tall amb el ganivet i després trencar-les.
Quan la sípia porti 10 minuts bullint, hi afegim la patata, la sal i un rajolí d'oli i tapem la olla a pressió deixant que es cogui uns 8 minuts a partir del moment que fa soroll.
Mentrestant preparem l'escuma d'all i oli. Pelem l'all i li treiem el cor perquè no sigui tant fort.
Separem la clara del rovell d'un ou. Muntem la clara a punt de neu i reservem.
Quan la sípia és cuita, obrim la olla i traiem un parell o tres de cullerades del suc de la cocció. Les agegim a un got per triturar juntament amb el rovell de l'ou, l'all pelat i sense el cor, una cullerada de mel i dos o tres cullerades d'oli. Triturem amb el túrmix. Ha de quedar un all i oli totalment líquid.
A un bol posem la clara muntada i amb molt de compte hi afegim l'all i oli. Barregem amb una espàtula perquè no baixi. Si no hem de servir immediatament, millor reservar-lo a la nevera.
Muntem el plat amb la sípia amb patata i una cullerada generosa d'escuma d'all i oli. Podem espolsar per sobre amb pebre vermell dolç. Jo no en tenia i hi he posat un polsim de comí.
Bon profit!

2 comentaris:

mercè ha dit...

Deixant de banda que m'encanta aquesta recepta, encara m'ha agradat més la idea de l'escuma d'all i oli!, m'has donat una molt bona pista per a fer "escumes" de forma casolana...El plat, senzillament deliciós!A reveure Gemma.

Glòria ha dit...

Les receptes tradicionals més senzilles explicades per pescadors o per les peixateres són sempre d'agrair. Aquesta escuma d'all i oli li dóna el toc actual.