dissabte, 20 de març del 2010

Pizza di prosciutto e ruccola

A casa els divendres fem pizza! Fem la massa i sempre en fem més quantitat i la que sobra la congelem per fer pizza un altre dia o coca de vidre. Avui l'hem fet amb pernil i ruccola.
La pizza és una manera sana, equilibrada i pràctica de fer un bon àpat. Aporta en un sol plat els nutrients necessaris per l'organisme: Carbohidrats, proteïnes, greixos, fibra, vitamines i minerals. Per aquest motiu, és un aliment extraordinari per menjar amb nens, a més els pots fer participar activament en l'elaboració de la pizza, triant aquells ingredients que més els agradi.
L'origen de la pizza es remunta a fa milers d'anys. Les diferents civilitzacions tenien variades formes de menjar les farines de diferents grans  barrejades amb aigua i cuites sobre pedres calentes. Eren una mena de focaccia o coques condimentades amb diferents aliments.
La paraula pizza ja està testimoniada a l'Edat mitja, i tal i com la coneixem avui dia deu el seu origen a Nàpols.
Diuen que Raffaele Esposito, un pizzaiolo de l'època, va crear 3 pizzes en ocasió de la visita a la ciutat de la  reina Margarita i el seu marit el rei Umberto I el 1889. Diuen que la reina va apreciar particularment una de les tres feta amb tomàquet i Mozzarella, i que des  d'aleshores va ser anomenada pizza Margherita en honor seu.

Aquesta recepta de pizza amb pernil i ruccola, m'agrada particularment. A Itàlia la trobes tot sovint als restaurants, però aquí no és tant habitual trobar-la a les cartes de les pizzeries. 

Ingredients:
4 talls de pernil salat
Una mozzarella fresca o mozzarella ratllada
1/2 ceba 
Puré de tomàquet natural
Orenga
Oli
Ruccola


Per la massa de pizza:
250 gr de farina
125 ml d'aigua
1 culleradeta de sal 
1 cullerada sopera d'oli 
6 gr de llevat sec o 10 gr de llevat fresc


Preparació:
Posar a la panificadora primer els líquids i després els sòlids i programar per amassat i llevat. 
Si no tenim  pressa, és millor fer la massa el dia anterior i deixar-la reposar 24 hores a la nevera, però si no ens va bé per qüestió de temps, no passa res, també us quedarà bé.
Un cop feta la bola de massa, hi ha diferents tècniques per amassar i donar forma a la pizza, i d'aquestes depèn el tipus de pizza que volguem fer segons els gustos de cada un.
  • Per un pizza gruixuda i esponjosa tipus "pizza al taglio", estirem la massa a la placa de forn i la deixem amb un gruix de 1/2 cm aproximadament. Un cop estirada li posem el tomàquet per sobre i la preparem per enfornar.
  • Per una pizza molt prima, que queda torrada per les bores i que es doblega quan la menges, estirarem la massa, li donarem la forma de cercle i l'estirem que quedi molt i molt prima, quasi que es trenqui. Un cop fet això, la deixem llevar tapada amb un drap durant 15 o 20 minuts, Transcorregut aquest temps, la tornem a estirar, li posem el tomàquet per sobre i la deixem llevar de nou uns 15 minuts. 
Escalfem el forn al màxim i posem la pizza amb el tomàquet a la part de baix de tot.Ho deixem coure uns 15 minuts.
Passat aquest temps, traiem la pizza del forn i hi col·loquem els ingredients per aquest ordre: orenga, mozzarella, ceba tallada a mitges llunes i el pernil.
Ho enfornem de nou uns 10 minuts més. Un cop fora del forn hi posem la ruccola i un bon rajolí d'oli d'oliva i la servim.

Cal tenir en compte que:
- Al fer la massa de la pizza, si utilitzem una aigua massa freda ens pot fer frenar el procés de llevat i que la pizza esdevingui més dura. Pel contrari, una aigua massa calenta augmenta la velocitat de llevat i fa perdre elasticitat a la massa.
- La massa de pizza no vol massa amassat. Un cop la massa ha llevat, NO CAL tornar-la a amassar, només la treballem per donar-li forma. Si la amassem massa, ens pot passar que sigui més difícil estendre-la. - La mozzarella no es posa a sobre de tot ja que sinó es crema. A més, si la posem entre el tomàquet i la resta d'ingredients, aconseguim que quan mengem la pizza els ingredients no rellisquin per sobre del tomàquet.
- Les herbes aromàtiques (orenga, alfàbrega, etc.) no les posem a sobre de tot, ja que es cremen i perden el gust.
- Si volem fer una pizza blanca, sense tomàquet, li posem un rajolí d'oli. Ho deixem coure uns 10 o 12 minuts i després li posem la resta d'ingredients.
Bon profit!